Св. Александър Невски – 23 ноември

Публикувано в: Български празници

Св. Александър Невски - 23 ноемвриДнешният ден 23 ноември е празник на св. Александър Невски. На този ден, Александър и Александра имат за втори път в годината имен ден (първия е на 30 август).
На 23-ти ноември се чества паметта на св. благоверен княз Александър Невски, който е патрон на нашата патриаршеска катедрала Александър Невски. Частица от неговите мощи се съхранява под купола на храм-паметника.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област.
Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му – Александър Невски.
В последствие, Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Александър бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата във вярата си в Бога. От там идва и значението на името Александър – защитник на мъжете, защитник на вярата, воин на вярата.

Храм паметника в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото руският цар Александър Николаевич, когото българите почитат като Освободител е имал за свои небесен покровител, вдъхновител и помощник именно св. Александър Невски. Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите – 52 метра.

И в чест на всички добри дела на св. Александър Невски и всички останали достойни именяци – Александър и Александра дванадесетте камбани на храм паметника “Св. Александър Невски” цял ден празнично ще бият.

На 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.

Честит празник на именниците!

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
23 ноември 2010, категория Български празници.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар