Истината за деня на Свети Валентин – минало и настояще

Публикувано в: Забавно

Свети ВалентинЗамислял ли се е някой, какво всъщност се крие зад празника Свети Валентин?
В днешно време в България Свети Валентин е известен като денят на влюбените. До преди години хората празнуваха само любовта към виното на този ден – Трифон Зарезан. Днес, някой празнуват любовта към виното, други любовта към любимия човек, а трети съчетават и двата празника. Интересното обаче е, каква е легендата за този празник – празника на Свети Валентин.

Не е вярно, че денят на Свети Валентин е празник, измислен от алчни компании за поздравителни картички, желаещи да продават повече стока, или от сладкарски компании, за да продават повече шоколад, или от обикновени търговци на дребно, за да увеличат обема на своята работа, след като Коледа е отминала. Лесно е да си представим, че денят Свети Валентин е бил измислен от тях, защото веднага след като магазините разпродадат техните коледни стоки идват стоките на Свети Валентин, въпреки че Свети Валентин е след повече от шест седмици. Само за миг Рудолф и Дядо Коледа се заменят с червена панделка и розови сърца и голямо количество изработени картички за деня на Свети Валентин с различен дизайн и размери – големи, малки, сериозни, глупави, неочаквани, скъпи, музикални (най-малко предпочитани от мен, защото звучат толкова тенекиено) и традиционни такива. Денят на Свети Валентин е най-големия единствен двадесет часов период за цветарите, огромно събитие за компаниите, изработващи поздравителни картички и дар за производителите на бонбони. Денят на Свети Валентин е започнал да се празнува преди повече от 1500 години. Според легендата, Валентин бил свещеник, който извършвал бракосъчетания напук на заповедите на римския император Клавдий. Императорът установил, че никой от младите мъже не иска да се присъедини към неговата армия и да напусне своите жени и любими. Когато открил, че Валентин все още изпълнява тайно бракосъчетания, той го осъдил на смърт. Според легендата Валентин излекувал дъщерята на тъмничаря от слепота и в нощта преди да го екзекутират той й изпратил бележка, подписана „от твоя Валентин”. Според слуховете той починал на 14 февруари, 269 след Христа.

Страница: « 1 2 3 Всички страници »

Pages: 1 2 3

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 февруари 2009, категория Забавно.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

2 Коментара по "Истината за деня на Свети Валентин – минало и настояще"

  1. Mиглен казва:

    Много интересна информация.

  2. Христо казва:

    В същност не сте прави. Да Свети Валентин съществува, но просто е бил един от канонизираните светци в католическия календар.

    А празника наистина е измислен от фалираща компания за картички, просто този празник в бил следващия с по-благозвучно име в календара. Това не се отрича и от самата католическа църква.

Остави мнение/коментар