Как да си набавяме протеини?

Публикувано в: Диети

Как да си набавяме протеини?Протеините (белтъчините) са изключително важни за човешкия организъм. Те са една от основните градивни единици на една жива клетка и източник на енергия. Протеините се изграждат от аминокиселини, но човешкия организъм не може да произвежда всички 23 аминокиселини и се налага внасянето в организма ни, чрез храната. Необходимо е набавянето на 8 незаменими аминокиселини, за да може да подсигурим на организма си баланс и здраве.

Потребността на организма от белтъчини зависи от много фактори. Каква е физическата активност, възраст, пол, и не на последно място храносмилането и качеството на белтъчините.

При спортистите е необходимо по-голям прием на протеини в сравнение с другите хора. При недостиг на протеини организма ще се възстановява много по-бавно след физическите натоварвания и много по-бавно ще се трупа мускулна маса.

Бременните имат нужда от около 2 до 4 порции белтъчини, като най-добре е да са от растителен произход, сурови ядки и яйца.
Млякото и млечните продукти за съжаление не могат да снабдят организма ни с протеини, защото след 4-тата година на човешкия организъм, ензимите необходими за преработка на млечните белтъци вече не се произвежда от организма ни. Така, консумирайки млечни продукти, вкарваме в тялото си токсични вещества, които освен че не помагат, даже напротив, могат сериозно да ни навредят.

Колкото до месото, най-добре консумирайте домашно месо, ако има от къде да се снабдите. Ако ли не, сериозно се замислете за качеството на месото предлагано в магазините, преди да го сложите на трапезата си.
Рибата, която също е добър източник на белтъчини като цяло не се препоръчва за бременни, поради високото съдържание на живак в рибата. Това може да доведе до увреждане на плода и аномалии при развитието.

За сметка на това, аминокиселини могат да се набавят от всички плодове и зеленчуци, без изключение. А което вероятно ще ви изненада, е, че и 8-те незаменими аминокиселини се съдържат в някой: морковите, бананите, различните видове зеле, царевицата, краставиците, грахът, картофите, тиквите, сладките картофи, доматите, ядките, слънчогледът, сусамът, фъстъците и бобовите растения.
Така, се оказва, че консумирайки сурови ядки, плодове и зеленчуци освен че можем да си набавим всичко необходимо, но и няма да си претоварим органите да обработват храни и вещества, които дори могат да са опасни.

Наблегнете на кълнове, варива, сурови ядки, ленено и сусамено семе, конопен протеин и подобни храни и след по-малко от месец ще видите огромна разлика в тонуса си, кожата си и физическото състояние.
Сега е лято, възползвайте се да консумирате повече свежи плодове, салати и по-леки храни.

Етикети/Тагове: , , , , , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
21 юни 2012, категория Диети.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Как да си набавяме протеини?"

  1. Виктория казва:

    Точно каквото ми трябваше след старта на фитнес диетата ми. Благодаря ви от сърце душици.

Остави мнение/коментар