5 седмица от бременността

Публикувано в: Бременност

Бременност по седмици - 5 седмицаСлед дългото отсъствие по здравословни причини, които предпочитам да забравя и да не мисля повече за тях, продължавам с обещаните статии за бременност по седмици.
5 седмица от бременността
Така неусетно сме навлезли в 5-та седмица от бременноста. За някой това може да е седмицата, в която разберат, че са бременни, ако цикълът им е по-нередовен, а други – вече да очакват леки промени.
Малкото човече вече с размери около 1,25-2,5 мм и освен това вече има и биещо сърчице и започва циркулация на кръвта.
Започва оформяне на плацента и пъпна връв.
Формира се централна нервна система и спина бифида. Важно е ако до сега не сте приемали фолиева киселина, да започнете веднага, за да намалите риска от проблеми. И така до края на 12-та гестационна седмица.
Малкото зрънце има глава, опашка, и отделни елементи, които до 12-та седмица от бременността ще се дооформят.
Това е 3-та седмица на бебето – 15-21 дена.
5-та гестационна седмица от 40 седмици бременност.
Началото на 2-ри лунарен месец от бременността.

Въпреки малките промени при бебето, майката може да наблюдава следните симптоми през 5-та седмица от бременността:
силно болезнени гърди, гадене сутрин, вечер или когато ви замирише на храна. От сега до края на 3-тия месец ще иматв доста повече нужда от сън. Иначе казано, и 9 часа може да не са ви достатъчни за да се наспите, а следобедите ще имате нужда от сиеста, за да се почувствате по-добре.
Но това е съвсем логично и не бива да ви притеснява. Майката природа така ни е програмирала, че през първите 3 месеца от бременността да ни се спи повече. И не е случайно. Това са месеците, в които се оформят всички органи на нашето мъниче. Затова е важно, да сме спокойни, отпочинали, и да намалим темпото. Сега мъничето е нас има нужда от неговото време за да се оформят здрави и правилно функциониращи органи.
През следващите месеци – след 3-тия, реално те само ще се доразвират и нарастват, но формирането им вече е факт.

Килограмите: Не би трябвало да се притеснявате, защото до 3-ти месец, освен че може да не напълнеете, може дори да отслабнете, ако страдате от прекомерно гадене и повръщане.
Затова е важно да се приемат много полезни храни, да ви понасят и най-важното – вода! Не забравяйте консумацията на чиста вода.
Правилото за похапването от едно време отдавна бе задбулено, и е важно да се храните предимно с полезни храни, защото това ще навреди най-вече на вас. Бебето ще получи своето, независимо дали вие му го дадете чрез храната. Защото ако се замислите – при някой жени, първите 3 месеца се случва да отслабнат с повече от 6-7 килограма, в следствие на гадене и повръщане. Но те пък си раждат нормални, здрави бебета, нищо че майката е отслабнала, в следствие на неразположения.
Това разбира се не означава, че трябва да пазите умишлена диета! А само, да се храните здравословно!

Важно напомняне: Ако някой е решил да се ваксинира по някаква причина, то имайте предвид, че докато сте бременна е абсолютно забранено поставянето на каквито и да е ваксини!
Стойте далеч от пушачи, по възможност не консумирайте акохол, или сведете количеството до 1 питие на седмица (макс. 50 мл) и се възползвайте максимално от свеж въздух винаги когато можете!
Наркотиците и лекарствата са без коментар – те така или иначе са забранени и без да сте бременна :)
Моята бременност: Точно в тази седмица установих, че съм бременна. Както и с първата бременност, за сега не се наблюдават неприятните моменти с гаденето сутрин, но за сметка на това ми се гади вечер. Решавам проблема с джинджифил приготвен за суши, има доста добър ефект при гадене.
Храня се основно разделно. Сутрин пия фреш от портокали или други цитруси, втората ми зауска обикновено е овесени ядки накиснати в топла, но не вряла вода с малко мед. На обяд нещо което ми се яде, готвено, обикновено без месо. Следобед плод, а вечер отново някакво готвено, или само плод, зависи колко ми се гади.

Така в края на 5-та седмица съм била с килограм по-малко от забременяването.

Етикети/Тагове: , , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
18 юни 2012, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "5 седмица от бременността"

  1. Гиги казва:

    Здравейте! Искам да попитам , възможно ли е вечер да ви гори на гърлото все едно имате киселини, но не са киселини и да имате болки в стомаха? Днес си направих тест и разбрах че съм бременна, до колкото ми изчисли калкулатора зачеването е станало около 19.03, това коя седмица трябва да е? Благодаря предварително за отговора! Целувки!

Остави мнение/коментар