Първите 4 седмици от бременноста

Публикувано в: Бременност

Бременност по седмици - 4 седмицаЧестито, вече сте бременна в 4-та седмица.
След подробностите за отчитане на бременноста, е време да разберем какво се случва с нашия и на бебето организъм.

През изминалите седмици са се случили следните няколко промени с вашето бебе:
Вашето бебе има пол, още от момента на оплождането на яйцеклетката, който ще разберете около 20-22 седмица.
Оплодената яйцеклетка започва движението си по маточната тръба за да стигне до матката. Там то ще прекара следващите седмици от бременноста. Ако около времето на следващата ви менструация прокървите или получите зацапване, то това е бил момента в който зиготата се е настанила в матката ви и това е причинило излющване на маточната стена. Затова, не се притеснявайте, а си купете тест :)

През първите 4 седмици се развива примитивна кръвоносна и нервна система на вашето бебче.
Образува се бластоцистата – пълен с течност зародишен мехур от клетки. В него са клетките на ембриона, а повърхността му е покрита с власинки, посредством които се прикрепя към матката. С нарастване на лигавицата се образува и плацената, която ще пази бебето и ще го снабдява с всичко необходимо за нормалното му развитие.

Вие и вашето тяло през първите 4 седмици:
В края на четвърта седмица може да си направите тест за бременност, ако сте правили опити или имате подозрения за бременност.
Ако теста е положителен, поне сте наясно, че сега започват промените.
Има вероятност да набъбнат гърдите ви или да усещате тежест. Ако започне повече да ви се спи, това е другия сигурен знак, че е време да намалите темпото.
Организма ни така е устроен, че да запази бебето. Това е и причината да сте по-уморена, изтощена и да ви се спи и сутрин и следобедите, или пък да си лягате в 21 часа. Дори и вие да не искате, майката природа си знае работата и ви кара да си почивате повече, за да ви предпази точно тези първи месеци, през които се оформят всички органи на вашето бебче.
Миризмите пък вероятно са навсякъде. Сега повече от всякога душите като куче преследвач и всяка по-натрапчива миризма улавяте от голямо растояние.
Разбира се, това променя и предпочитанията ви, и може да се откажете от любим парфюм, и за предпочитате съвсем различен аромат.
Същото е и с храната. Може да ви се промени вкуса, предпочитанията,

Хормоните: а там какви промени стават, едва ли може да си представим :)
Като начало започва производството на протеина, който предпазва тялото ни да изхвърли зиготата – Early Pregnancy Factor (EPF).
Въпреки, че до сега може да не сте усетили или да подозирате, че сте бременна, то много скоро ще настъпят още повече промени, които няма как да не забележите.
Започва и произвеждането на големи количества от хормона Beta-hCG (Beta Human Chorionic Gonadotropin). Той повишава производството на естроген и прогестерон и благодарение на него, теста за бременост ще покаже положителен резултат.

Рядко до 4-та седмица се наблюдава гадене, виене на свят, повръщане, но все пак да не забравяме, че това е организъм и всеки е уникален! Това, че при повечето не се наблюдава, не значи че е изключено.

След като теста за бременност е положителен, добре е да си запазите час при гинеколог. Така, около 6-7 седмица, ще може ясно да видите вашето мъниче.
Макар и излишно, добре е да споменем, че пиенето на алкохол, кафе, кола, пушенето на цигари и приемането на други наркотични вещества е противопоказно, и би повлияло негативно на здравето на вашето бебче.
Абсолютно забранено е да се ваксинирате по време на бременност – това може да доведе до фатални последици за бебето.

Остава да си направите една снимка за спомен, от деня в който сте си направили тест, да помислите как да съобщите на таткото и да изхвърлите всички негативни мисли от съзнанието си и да се насторите за прекрасните промени през следващите 8 месеца.
снимки: http://www.huggies.co.nz

Етикети/Тагове: , , , , , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
25 юни 2012, категория Бременност.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Все още няма коментари.

Остави мнение/коментар