Историята на Феликс Менделсон

Публикувано в: Миш-Маш

Историята на Феликс МенделсонВсички минали под венчилото със сигурност са чули поне веднъж прочутото произведение на Феликс Менделсон, с което влизаме в ритуалната зала – сватбения марш. А дори и тези, които не плануват да чуят сватбения марш в тяхна чест, то поне знаят за него.
За всеки от нас, той е просто сватбения марш. Но се замислих, каква всъщност е историята на композитора, измислил този шефьовър, огласяш всички ритуални зали в почти всички европейските страни.
Феликс Менделсон е имал кратък, но доста ангажиран и всеотдаен живот. Докато търсех информация за Мелденсон, попаднах на какви ли не материали, които дори твърдят, че той никога не е бил женен. Оказва се обаче, че освен, че е бил женен е имал и пет деца.

Менделсон (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) бил роден на 3-ти февруари 1809 година в Германия и починал на 4 ноември 1847 година. Известен композитор, пианист, огранист и диригент с еврейски произход.
Менделсон е наричан дете чудо, започнал да взима уроци по пиано на 6 годишна възраст, на 15 написал първата си симфония за оркестър, а на 16 написал „Сън в лятна нощ“ за пиесата на Шекспир.
За рождена година на сватбения марш се счита 1842 година.
През 1843 Менделсон основава музикален университет в Лайпцигската консерватория, а последните 5 години от живота си страда от сериозни здравословни проблеми. След серия от сърдечни удари, почива на 38 годишна възраст.
На 28 Март 1837 година се жени за Сесил Жанрено и въпреки натоварения и интензивен живот който е водил, е имал 5 деца.
Менделсон е считан за първия диригент, който използва диригентска палка и остава в историята с всичките си малки и големи произведения, известни и неизвестни творби.

И накрая, специален поздрав за всички, които харесват Класическа музика:

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 февруари 2011, категория Миш-Маш.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

Един Коментар по "Историята на Феликс Менделсон"

  1. lilia казва:

    Аз имам още време за своя .

Остави мнение/коментар