За какво може да ползвате мобилния си телефон?

Публикувано в: Забавно

Мобилен телефонНеща, които мобилният ти телефон може да прави, но ти не знаеш. Нещата, които ако знаеш, ще можеш да блокираш телефона си, ако ти го откраднат. Нещата, които могат да ти спестят счупено стъкло на колата, заради забравени ключове в колата ти, и още…

112 Номерът за спешни случаи в целия свят е 112. Той може да бъде избран дори ако телефонът ти е блокиран. Пробвай!
Ключове в колата Забравил си си ключовете вътре в колата и си далече от вкъщи, където имаш резервни ключове, за да я отвориш?
Ами добре, тогава се обади у вас и накарай някой да приближи дистанционното на колата до телефонната слушалка. Ти дръж мобилния на около 20 см от вратата на колата.
А сега у вас да натиснат копчето за отваряне…
Бинго! Ключалките се отвориха.
Същото става и за багажника.
Направи проба!
Допълнителен заряд Падна ти батерията на мобилния? Всички мобилни телефони имат резервен заряд в батериите си, който щом набереш *3370# автоматично се активира и ти дава до 50 % допълнителен заряд.
Когато сложиш телефона да се зарежда, този резерв ще се зареди автоматично и така ще имаш за друг случай.
IMEI Какво да правиш ако ти откраднат мобилния? Търговците на мобилни крият тази информация, за да може крадецът да ползва телефона и да консумира услуги, а жертвата на кражбата да си купи нов апарат и също да консумира услуги.
Трябва да намериш серийния номер на телефонния апарат. За да го направиш, просто маркирай *#06#, БЕЗ ДА ИЗБИРАШ, и на екрана ще се появи серийният номер на телефонния ти апарат.
Запиши си този номер и го запази на сигурно място. В случай че ти откраднат мобилния, обади се твоя мобилен оператор и му дай този номер. Това ще позволи телефонът да бъде блокиран напълно, дори и крадецът да смени СИМ-картата.
Вероятно никога няма да си върнеш този апарат, но поне ще си сигурен, че крадецът никога няма да може да го използва.
НАЙ-ВАЖНОТО в случая е, че ако всички знаеха тази хитринка, кражбата на мобилни телефони щеше да е безполезна.

Етикети/Тагове: , ,

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
22 февруари 2008, категория Забавно.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

18 Коментара по "За какво може да ползвате мобилния си телефон?"

 1. Ник казва:

  Това за отключването не е вярно, дискутирано е на много места и е експериментирано.

 2. Милена казва:

  Ник, а ти пробвал ли си го?

 3. Ник казва:

  Не съм з/о моята кола няма такова добиче.

 4. Ник казва:

  И още нещо за това предаване. Честотата на която излъчва дистанционното неможе да се предаде през мобилни телефони, затова неможе да стане, но тука не е мястото за такива лекции.

 5. Tsveti казва:

  Към автора:
  Не е лошо да се проверяват нещата, преди да се пишат. Така мисля аз!

 6. Милена казва:

  Tsveti, Вие пробвахте ли?

 7. Юлиан Стефанов казва:

  Видях тази щуротия във фейсбука на една позната и ще си позволя да копирам поста който пуснах:
  Абсолютни глупости в сверата на фантастиката.
  1. Телефонът ти може да избере 112(за Европа) и 911 дори и да нямаш сим карта, но ако телефонът е блокиран, той е блокиран и не може нищо да се направи.
  2. ГСМ отключва кола – голям мит. Има два вида дистанционни – радио и звукови. Радиото (най-разпространени, да не кажа в 99%) вече е ясно, че не става, звуковите обикновенно са в диапазон нечувствителен от човешкото ухо (500 Hz – 15 kHz), а ГСМ-а работи в полезен диапазон 500Hz – 4,3kHz и ако звука е много над този няма как да се случи.
  3. Това с батерията е абсурдно. Ако разглеждаш батерията като една чаша с вода и ти я изпиеш до дъно, после няма код който да телепортира вода пак в чашата, освен ако не я напълниш. Единствено вярно е ако батерията ти е LiIon може да изключиш телефона и след период от време тя да се „възбуди“ малко което да ти стигне да пратиш един СМС най-много. Пробвай кода да видиш, че не е вярно.
  4. Това с IMEI на телефона е така но бъди сигурна, че много лесно се разкодират(в т.ч. и този номер). Така, че не е никаква гаранция. Обикновено при заключен телефон за някакъв оператор се разкодира като при процедурата най-често се генерира нов случаен IMEI.
  Много съвременни технологии могат да се въведат за да се предотврати това, но гигантите не го правят защото трябва да се крадат и губят телефоните за да се продават нови, това е един доходен бизнес. Затова IMEI номера може да се сменя, а не е хардкоднат в апарата и операторите да имат обща база, която да изключва откраднатите например.

 8. Tsveti казва:

  Интересно сега Милена какво ще каже :)

 9. sara казва:

  В собствения си блог всеки може да напише/ каже, каквото иска и определено не се очаква да се защитава.

 10. Milena Drenovska казва:

  Благодаря Ви за коментарите. Това, че съм публикувала тема, която е накарала някой от Вас дори да провери дали работи е показателно. Дали е вярно или не, автора на текста, може да носи отговорност пред опонентите. Това е превод, а автора е неизвестен.
  Но може би не сте забелязали, че публикацията е в категория забавно, а не например „Истински истории“ или „Споделено“.

 11. Tsveti Abadzhieva казва:

  Милена, Вие проверихте ли има нещо вярно в текста?
  И кое е забавното тук според Вас ?

  Ще съм благодарна да ми изпратите линк към текста на неизвестния автор.
  Поздрави!

 12. Milena Drenovska казва:

  Ако имах линк на автора или първоизточника, щях да съм го публикувала. Изпратено ми е по електронна поща без информация за източника.

 13. Tsveti казва:

  Много избирателно отговаряте, което не Ви прави чест.

 14. sara казва:

  Хора, я идете на разходка. Какво сте се заяли като кучета на пазара с Милена. Прочели нещо, не го одобрили, седнали да спорят. Лудите ли е свършиха, какво ли….

 15. nqkoisi казва:

  Otkliu4ih si kolata :)

 16. Tsveti Abadzhieva казва:

  а аз отидох на разходка до луната :) ))

 17. Данчо казва:

  Няма да дискутирам, колко от изброените неща са възможни. Само искам едно уточнение да направя – няма как да се обадиш, на който и да е оператор и да кажеш да блокира апарат по сериен номер (IMEI). Това е възможно само с жалба в полицията, а в крайна сметка се оказва че и те го правят избирателно, защото ги понамързява. :)
  Иначе колегата Юлиан е абсолютно прав – мога да сменя IMEI за по-малко от минута, а не се занимавам професионално с това.

Остави мнение/коментар