Истината за деня на Свети Валентин – минало и настояще

Публикувано в: Забавно

Свети ВалентинЗамислял ли се е някой, какво всъщност се крие зад празника Свети Валентин?
В днешно време в България Свети Валентин е известен като денят на влюбените. До преди години хората празнуваха само любовта към виното на този ден – Трифон Зарезан. Днес, някой празнуват любовта към виното, други любовта към любимия човек, а трети съчетават и двата празника. Интересното обаче е, каква е легендата за този празник – празника на Свети Валентин.

Не е вярно, че денят на Свети Валентин е празник, измислен от алчни компании за поздравителни картички, желаещи да продават повече стока, или от сладкарски компании, за да продават повече шоколад, или от обикновени търговци на дребно, за да увеличат обема на своята работа, след като Коледа е отминала. Лесно е да си представим, че денят Свети Валентин е бил измислен от тях, защото веднага след като магазините разпродадат техните коледни стоки идват стоките на Свети Валентин, въпреки че Свети Валентин е след повече от шест седмици. Само за миг Рудолф и Дядо Коледа се заменят с червена панделка и розови сърца и голямо количество изработени картички за деня на Свети Валентин с различен дизайн и размери – големи, малки, сериозни, глупави, неочаквани, скъпи, музикални (най-малко предпочитани от мен, защото звучат толкова тенекиено) и традиционни такива. Денят на Свети Валентин е най-големия единствен двадесет часов период за цветарите, огромно събитие за компаниите, изработващи поздравителни картички и дар за производителите на бонбони. Денят на Свети Валентин е започнал да се празнува преди повече от 1500 години. Според легендата, Валентин бил свещеник, който извършвал бракосъчетания напук на заповедите на римския император Клавдий. Императорът установил, че никой от младите мъже не иска да се присъедини към неговата армия и да напусне своите жени и любими. Когато открил, че Валентин все още изпълнява тайно бракосъчетания, той го осъдил на смърт. Според легендата Валентин излекувал дъщерята на тъмничаря от слепота и в нощта преди да го екзекутират той й изпратил бележка, подписана „от твоя Валентин”. Според слуховете той починал на 14 февруари, 269 след Христа.

–~~~~~~~~~~~~–

Повече от 200 години по-късно, през 496 след Христа, 14 февруари бил провъзгласен от папа Геласиус в чест на Свети Валентин. Днес са минали повече от 1,700 години от смъртта на истинския Валентин и хората все още празнуват деня на Свети Валентин по тържествен начин. Миналата година са били продадени изумителния брой от 180 милиона валентинки. Може би на Вас никога не Ви се е случвало, но денят на Свети Валентин е основен кризисен ден за някой, който има любовна история. Преди всичко, денят Свети Валентин е един празник, когато всеки очаква неговия брачен партньор или любим да направи нещо романтично – и ако някой има и двете, това е сериозен проблем и логичен кошмар. Тогава не е учудващо, че една от най-натоварените групи от професионалисти на деня на Свети Валентин е групата на частните детективи, когато тяхната работа се увеличава четири пъти. Повечето хора си въобразяват, ако им се случи нещо подозрително, че то ще се изясни около деня на Свети Валентин. Очевидно е огромна грешка за мамещия съпруг да планира бизнес пътуване на деня на Свети Валентин. Тя ще му струва наистина много скъпо по скалата на подозрителната дейност. Състезателният елемент на това, което Вашия брачен партньор прави за Вас на деня на Свети Валентин е друг силно смущаващ факт. Някои хора вярват, че главното събитие е денят, в който някои жени се събират и сравненията започват. Състезателният фактор може да бъде особено остър вечерта, когато Вие излезете на вечеря на деня на Свети Валентин – това, което основно виждате е събиране на двойки, прекарващи цялата вечер дискретно наблюдавайки се една друга в ресторанта, опитвайки се сами да се убедят, че тяхната връзка е по-малко нефункционална, отколкото на останалите.

–~~~~~~~~~~~~–

Последната година в бляскав ресторант в Лондон на деня на Свети Валентин вечерта една двойка започна да спори и жената стана, зашлеви съпруга си през лицето и след това започна да крещи. Съпругът се овладя, изпи няколко глътки от червеното си вино и след това започна високо да говори с любовницата си по мобилния си телефон. След 15 минути безупречно облечената по-млада любовница се появи в ресторанта и седна, възхитена, че нейният любовник е организирал вечеря в ресторанта специално за деня на Свети Валентин. Първото блюдо пристигнало и тогава, колкото и да е невероятно, познайте кой се е върнал обратно в ресторанта – неговата съпруга. Последвали остри думи, подсилени от разлятото от съпругата останало в бутилката червено вино върху главата на съпруга й и тогава жената и любовницата напуснали заедно, хванати под ръка, изпълнени с отвращение към мъжа в техния живот. Всичко това се случило, докато другите вечерящи, които седели наоколо напълно смълчани от смущение, но тайно впечатлени от това колко невероятно здрава била тяхната собствена връзка. Интересната измама, която излязла във всички вестници през седмицата след това е, че колоритното трио били актьори, наети от ресторанта специално за да забавляват вечерящите и да ги накарат да се чувстват благодарни за състоянието на техните собствени връзки.

Тази година Вие можете да избегнете актьорите и частните детективи, като избягате някъде на спокойствие с Вашия специален човек. Каквото и да правите, не отивайте на бизнес пътуване на деня на Свети Валентин, или всъщност не отивайте на конференция в настоящия или следващия уикенд, тъй като Свети Валентин се пада в събота тази година.

Страница: « 1 2 3 Всички страници »

Pages: 1 2 3

Етикети/Тагове:

Сподели
Add to Google
Сподели в edno23
Сподели в Twitter
11 февруари 2009, категория Забавно.
RSS Абонамент RSS абонамент
Можете да се абонирате за E-mail бюлетина и да получавате известие за всяка нова публикация - напълно безплатно!

Вижте и това:

2 Коментара по "Истината за деня на Свети Валентин – минало и настояще"

  1. Mиглен казва:

    Много интересна информация.

  2. Христо казва:

    В същност не сте прави. Да Свети Валентин съществува, но просто е бил един от канонизираните светци в католическия календар.

    А празника наистина е измислен от фалираща компания за картички, просто този празник в бил следващия с по-благозвучно име в календара. Това не се отрича и от самата католическа църква.

Остави мнение/коментар